top of page

AKUT OTİTİS MEDİA

Akut otitis media (AOM), orta kulak enfeksiyonu,  çocuklarda yaygın bir sorundur. Orta kulak sıvısının akut bakteriyel enfeksiyonudur , dış kulak yoluna akıntı olursa  süpüratif otitis media  denir. Efüzyonlu otitis media (OME) ise popüler kulak sıvısı diye tabir edilen ancak enfekte olmayan fakat işitme problemlerine yol açan bir sonraki aşamada da orta kulak iltihabına dönüşebilen bir durumu tanımlar. Sıvı olarak tanımlanan durum zarın arka tarafındadır, dış kulak yolunda değildir ve dışarıdan ( banyo , havuz ) giren bir sıvıyı tariflememektedir.

 

SEMPTOMLAR ( ŞİKAYETLER)

Çocuklarda AOM semptomları arasında kulak ağrısı, işitme kaybı ve kulak akıntısı bulunur. Ateş, AOM'li çocukların üçte ikisinde görülür, ancak çoğu kez 40 dereceyi aşmaz. Kulak ağrısı AOM'un en yaygın şikayetidir. AOM'li küçük çocuklar, özellikle bebekler, spesifik olmayan semptom ve bulgularla (örn. Ateş, huzursuzluk, uyku kalitesinde bozulma, yetersiz beslenme , kusma, ishal) ortaya çıkabilir .

Çok daha az vakada ise anatomik komşuluk ve enfeksiyonun yayılması nedeniyle , baş dönmesi , beyin zarı iltihabı , yüz siniri fonksiyon kayıpları görülebilir. Ancak günümüz tanı  ve tedavi metodları nedeniyle tablo bu seviyelere  ulaşmadan müdahale imkanı sağlanmaktadır. 

 

TANI:

  • OTOSKOPİK MUAYENE : Timpanik membranın ( kulak zarı )  değerlendirilmesi ile başlanır. Kulak zarındaki bombeleşme , saydamlığın azalması , kızarıklık , zar arkası sıvı varlığı ve bu içeriğin ilithaplı olması ya da iltihabın dış kulak yoluna çıkmış olması izlenebilir. İltihaplı bu akıntı sadece dış kulak yolu enfeksiyonundan ayırt edilmelidir.

  • Timpanometri; kulak zarı ile östaki borusu arasındaki uyumluluğunu ölçer. Kulak zarı arkasındaki sıvı bu uyumu bozar . Çünkü kulak zarı arkasındaki boşluk genize açılan östaki kanalı ile havalanır. Sıvı iletimi ve sirkülasyonu bozar. Sıvı varlığı tespitine katkısı olsa da iltihaplı olup olmadığı hakkında bilgi vermez.

 

  •   Çoğu AOM vakasında etken patojeni bulmaya çalışmayız çünkü antimikrobiyal tedavi ampirik olarak seçilir. Çocuk toksik görünüyorsa, bağışıklığı zayıflamış varsa veya önceki antibiyotik tedavisi kürlerinde başarısız olursa, etiyolojik tanı için timpanosentez (kulak zarına ufak delik açılıp orta kulak sıvısı toplanır) ile materyal alınarak incelenir.

Tedavide ana unsurlar arasında östakinin çalışmasını da kolaylaştıracak yaklaşım olmaktadır. Burun yolunu açabilecek destek tedaviler ve uygun antibiyotikler doktorunuz tarafından reçete edilecektir. Kulak damlaları nadiren dış kulak yolunun da etkilendiği durumda eklenebilir. Lokal anestezik damlalar da genelde tercih edilmez.

bottom of page