top of page

A Grubu Beta Hemolitik Streptokok ( BETA ) Enfeksiyonu

      BETA enfeksiyonu , bakterilerin neden olduğu ve boğaz ağrısına yol açan bir enfeksiyondur. Bununla birlikte, çoğu boğaz ağrısında etken virüs kaynaklıdır ve beta enfeksiyonuna daha az rastlanır.  Okul çağındaki çocuklarda daha sık görülür.

Beta bakterisi ile bir virüsün neden olduğu  boğaz ağrısı arasındaki farkı söylemek sadece muayene ve hikaye ile  zordur. Bazı ipuçları beta enfeksiyonunu düşündürebilir.

  • Şiddetli boğaz ağrısı

  • 38 ° C'den yüksek ateş

  • Boyunda şişmiş bezler

          Çocuğunuzun ağzının içerisinde, küçük dil ve üst damakta küçük kızarıklık veya boğazın arkasında bademcik üzerinde  beyaz lekeler  görülebilir.

           Beta  boğaz enfeksiyonu çok küçük çocuklarda ( 2 yaş altı)  nadir görülür,  hafif bir ateş yanında huzursuzluk ve beslenme güçlüğü eşlik eder. Beta enfeksiyonu düşünülüyorsa boğaz kültürü alınarak teyidi sağlanır. Hızlı test dakikalar içinde sonuç verirken, yalancı  negatiflik izlenebilmektedir. Ekim yapılarak 24-48 saatte sonuçlandırılan kültür bu açıdan daha güvenilirdir. 

           Kültür sonucu beta bakterisi üremesi gösterilmiş ise antibiyotiğe ihtiyaç vardır. Bulaştırıcılık ve komplikasyonları açısından mutlak tedavi edilmesi gereklidir.

Penisilin, sefalosporinler   beta boğaz enfeksiyonu  için tercih edilen antibiyotik gruplarıdır. Genellikle 10 gün boyunca günde iki doz şeklinde uygulanır. Bir defalık penisilin enjeksiyonu da kullanılabilmektedir. Penisiline alerjisi olan kişilere alternatif bir antibiyotik verilir. Enfeksiyonu tamamen ortadan kaldırmak için tüm tedavi sürecini bitirmek önemlidir.Çocuğunuzun antibiyotiklerini belirtilen şekilde aldığından emin olmak şarttır. Ayrıca enfeksiyon döneminde rahatlatıcı önlemler alınabilir. 

  • Çocuğunuza, yutması kolay, çay, çorba , makarna , yoğurt gibi yiyecekleri tercih etmelisiniz. Yemek veya içmek istemeyebilir, ancak yeterince sıvı alması önemlidir.

  • İlaçlar - parasetamol veya ibuprofen  boğaz ağrısına yardımcı olabilir. Doğru doz çocuğunuzun kilosuna bağlıdır, bu nedenle çocuğunuzun doktoruna ne kadar vereceğinizi sorun.

         4-5 yaşından büyük çocuklar için pastiller ve boğaz spreyleri yardımcı olabilir. 6-8 yaş arası çocuklar için, tuzlu su ile gargara yapmak yardımcı olabilir.

Semptomlar düzelmezse veya üç günlük antibiyotik tedavisine rağmen kötüleşirse, doktorunuzu tekrar görmelisiniz.

         18 yaşından küçük çocuklara aspirin veya aspirin içeren ilaçlar vermeyin . Çocuklarda aspirin, Reye sendromu adı verilen ciddi bir soruna neden olabilir.

OKULA DÖNÜŞ 

        Çocuğunuz okula geri dönmeden önce antibiyotik mutlak başlanmış ve üzerinden 24 tercihan 36 saat geçmiş olması gerekir. Bu, enfeksiyonu başkalarına yaymaktan kaçınmak içindir. Bu şartlar altında, kendisi de  daha iyi hissediyorsa ve artık ateşi yoksa,  okula geri dönebilir.

KORUNMA 

        Çocuğunuzun ellerini sık sık sabun ve suyla yıkayın. Enfeksiyonun yayılmasını önlemenin en iyi yollarından biridir. Bunun yerine alkollü antiseptik jellerde kullanılabilir. Özellikle hasta bir kişi ile karşılaştıktan sonra el ve yüz hijyenine dikkat etmesi gerektiği anlatılmalı ve gösterilmelidir.

bottom of page