top of page

DIŞ KULAK YOLU ENFEKSİYONLARI

  • Özellikle yaz aylarında sıcakları daha az hissetmek için deniz kıyıları ve havuzlar sık sık ziyaret ettiğimiz yerler olarak karşımıza çıkar. Bazen öyle bunalırız ki denizden veya havuzdan çıkmak istemeyiz. İşte bu gibi durumlarda kulağımıza etkileyebilecek bazı tablolar çıkar. Bunlardan birisi dış kulak yolu enfeksiyonlarıdır.

  • Dış kulak yolu ( DKY ) enfeksiyonları daha çok yazın görülmekle birlikte aslında dış kulak yolunun nemli kalabileceği her türlü ortamda oluşmaya müsaittir. Örneğin ; kaplıca tatilleri veya basit bir duş sonrası bile bu enfeksiyona zemin hazırlayabilir.

  • DKY enfeksiyonları için nem önemli bir faktör olmakla birlikte bu nemi oluşturacak suyunda hijyeni önem taşımaktadır. Özellikle havuz sularının örneklemelerinin takibi ve ilaçlanmaları çok sıkı yapılmalıdır. Deniz suyu için de belli miktarda bakteri barındıran alanlar yetkilerce tespit edilip halk uyarılmalıdır.

  • DKY enfeksiyonları ağrılı ve gerçekten tatili zehir edebilecek bir potansiyele sahiptir. Hastanın dky oldukça hassastır.Tragus dediğimiz kulak girişi hemen önündeki kıkırdak çıkıntıyı içe bastırmakla ciddi bir ağrı oluşur. Hastanın işitme kaybı kulak yolunun daralmasıyla artar ve zonlayıcı keskin bir ağrıya dönüşür. Ateş görülebilir. Çoğu kez yapılan hatalardan birisi de hafif tıkanmalarda , kulak içini temizlemek için kulak temizleme pamuklarının kullanımıdır. Bu enfeksiyonun daha kolay yayılmasına ve hatta içeride su ile şişen bir kirin daha dibe itilerek baskı oluşturmasına yol açar. O yüzden önerimiz mutlaka tatil öncesi bir kulak kontrolüdür. Potansiyel soruna yol açabilecek kirin önceden temizlenmesi tatilinizin kesintisiz sürmesine yardımcı olur. Şunu yeri gelmişken vurgulamakta fayda var, kulak kiri dediğimiz aslında dış kulak yolu cildinin bir salgısıdır içeriği itibariyle mantar oluşumunu engeller ve fazla nemlenmeyi azaltır. O yüzden muayeneyi engellemeyen ve DKY’nu tam tıkamayan kirlerin mutlak temizlenmesi gerekmemektedir.

  • DKY enfeksiyonları tedavisinde bir an önce su ile temas kesilir. KBB muayenesi sonrası bakteriyel olduğu düşünülen enfeksiyonlara lokal antibiyotikli damla, şişliği ödemi azaltmak için kortizonlu damla başlanır hatta ağızdan bir antibiyotik de duruma göre eklenir. Ağrı kesici ihtiyacı hemen her zaman olur. Hastadan duş dahil en ufak su kaçmaması için kulak tıkacı kullanması istenir. Dış kulak yolu bazen o kadar tıkalı olur ki muayeneye dahi izin vermez bu durumda hasta damlaları da etkili kullanmayacağı için bir anlamda fitil görevi görecek pamuktan bir şerit kulak yoluna uygun şekilde doktor tarafından yerleştirlebilir. Bu hastaların takibi sık yapılmalıdır. 2-3 günde bir pansumana çağrılmalı ve dış kulak yolundan gelecek ilithaplı akıntılar temizlenmelidir. Mantarlara bağlı olan DKY enfeksiyolarında ise farklı ilaç tedavisi uygulanır. Bu nedenle hastanın kendi başına tedaviyi başlaması sakıncalı olur ve hatta enfeksiyonu arttırabilir.

  • DKY enfeksiyonu için önlem almak her zaman mümkün olmaz ancak uzun süre suyla temas bu riski arttırır. Kronik bu hastalığı yaşayan hastalar deniz ve havuzda kulak tıkacı kullanabilir. Kulak temziliği de çubuk pamuklarla yapılmamalı sadece kuru bir pamukla dış kulak yoluna doğru silme yapılmalıdır. Dış kulak yoluna kurutma makinesi tutulmamalıdır.

  • DKY enfeksiyonları hayat kalitesini bozan ciddi enfeksiyonlardır. Umarım verdiğimiz bilgiler size faydalı olacaktır.

bottom of page