top of page

UYKU APNESİ

          Uyku apnesi, siz uyurken kısa süreli ( min. 10 sn. ) nefesinizin durmasını tarifleyen  bir durumdur. İki tip uyku apnesi vardır. Biri "Tıkayıcı (Obstrüktif) uyku apnesi", diğeri "Merkezi (santral) uyku apnesi" olarak adlandırılır.

          Obstrüktif uyku apnesinde hava yolları daralmış , kapanmış olacağından, nefes almayı bırakılır. Santral uyku apnesinde nefes almayı keseriz, çünkü beynimiz nefes almamızı sağlamak için kaslarınıza doğru sinyaller göndermez. İnsanlar uyku apnesinden bahsettiklerinde genellikle Obstrüktif uyku apnesine atıfta bulunurlar.

       Uyku apnesi olan insanlar, uyurken nefes almayı bıraktıklarını bilmezler. Ama sık uyanırlar ve bazen de ilk birkaç nefesi almakta zorlanıp panik yaparlar. Bunu nedeni uyku durumunda olan kaslarımız, ani uyanma ile hemen bunlara cevap veremez. Nefes almak için yaptığımız istemli harekette zorlanılır. Ayrıca sık sık sevdiklerinden horladıklarını duysalar da inanmazlar.

            Uyku apnesinin belirtileri nelerdir?

Uyku apnesinin başlıca belirtileri yüksek horlama, yorgunluk ve gündüz uyuklamasıdır. Diğer semptomlar ise şunları içerebilir:

  • Huzursuz uyku

  • Boğulma hissi

  • Sabah baş ağrıları, ağız kuruluğu veya boğaz ağrısı

  • İdrar yapmak için sık sık uyanmak

  • Dikkat eksikliği veya bir şeyleri hatırlamada zorluk

 

            Uyku apnesinin testi var mıdır ?

       Evet. Doktorunuz uyku apnesi olduğundan şüpheleniyorsa, sizi bir "uyku testi" için gönderebilir. Uyku testi bazen evde yapılabilir, ancak bunlar genellikle bir uyku laboratuvarında yapılır. Çalışma için, geceyi laboratuvarda geçirirsiniz ve kalp atış hızınızı, solunumunuzu ve diğer vücut işlevlerinizi izleyen farklı makinelere bağlanırsınız.

          Uyku apneme yardım etmek için kendi başıma yapabileceğim bir şey var mı?

 

Evet. İşte yardımcı olabilecek bazı şeyler:

  • Fazla kilonuz varsa, kilo verin

  • Alkolden kaçının, çünkü uyku apnesini daha da kötüleştirir

 

         Uyku apnesi nasıl tedavi edilir?

        Yukarıda belirtildiği gibi, aşırı kilolu veya obezseniz kilo kaybı yardımcı olabilir. Ancak kilo vermek zordur ve uyku apnesinize yardımcı olacak kadar kilo vermek zaman alır. Çoğu insan kilo vermeye çalışırken başka tedavilere ihtiyaç duyar.

         Uyku apnesinin cerrahi dışı tedavisi, siz uyurken hava yolunuzu açık tutan bir cihazdır. Bu cihazla tedaviye "sürekli pozitif hava yolu basıncı" veya CPAP denir. CPAP alan kişiler geceleri nefes almaya devam eden bir yüz maskesi takarlar .

 

       Doktorunuz  CPAP makinesini önerirse, kullanma konusunda sabırlı olmaya çalışın. Maske ilk başta giymek için rahatsız edici görünebilir ve makine gürültülü görünebilir, ancak makineyi kullanmak gerçekten işe yarayabilir. CPAP makinesini kullanan uyku apnesi olan kişiler daha rahat ve kendilerini daha iyi hissederler.

            Burun ve ağıza takılan aparatlar çoğu kez etkili sonuç vermemektedir.

 

           Hava yollarını tıkayan bir durum varsa ; septum deviasyonu , burun polipleri , burun eti büyümesi, küçük dil , yumuşak damakta sarkıklık, iri bademcikler,çene oklüzyonunda problemler gibi, o zaman havayolunu açık tutmak için ameliyat önerilebilir. Horlama cerrahisi adı altında ameliyat ayrıntılarını bulabilirsiniz. Ancak ameliyat her zaman etkili ve %100 sonuç veren bir yöntem olarak görülmemelidir.

 

           Uyku apnesi tehlikeli midir?

        Uyku apnesi olan insanlar kaliteli uyku almazlar, bu yüzden sık sık yorgun ve uyanık olmazlar. Bu onları araba kazaları ve diğer kaza türleri için risk altında bırakmaktadır. Ayrıca, çalışmalar uyku apnesi olan kişilerin yüksek tansiyon, kalp krizi ve diğer ciddi kalp sorunları yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu göstermektedir. Şiddetli uyku apnesi olan kişilerde tedavi olmak (örneğin bir CPAP makinesiyle) bu sorunların bazılarının önlenmesine yardımcı olabilir.

bottom of page