top of page

KULAK KİRİ ( BUŞON )

       Kulak kiri şikayete neden olacak kadar toplandığı zaman alınmalıdır. Normal olarak, kulak kiri kulakların içini korumaya yardımcı olur ve yaralanmayı veya enfeksiyonu önler. Ancak çok fazla kulak kiri olması, ağrı ve işitme duyusu gibi belirtilere neden olabilir. Kulak kiri için tıbbi terim "serumen" dir.

      Birkaç farklı şey kulak kiri tıkanmasına neden olabilir:

●Kulağı etkileyen hastalıklar - Bazı sağlık sorunları kulağın iç şeklini etkileyebilir ve serumenin hareket etmesini zorlaştırabilir. Örneğin, cilt hücrelerinin çok fazla dökülmesine neden olan cilt sorunları (egzema vs.) kulaklarda seruman birikmesine neden olabilir.

 

●Dar bir kulak kanalı - Bazı insanlarda kulak kanalları diğerlerinden daha dardır. Bu kişilerin dış kulak yolunun daha kolay tıkanmasına neden olur. Bir kişinin kulak kanalı, bir kulak yaralanmasından sonra veya ciddi ya da çoklu kulak enfeksiyonlarından sonra daralabilir.

 

●Yaşlanma nedeniyle kulak kiri ve astarındaki değişiklikler - İnsanlar yaşlandıkça kulak kiri sertleşir ve kalınlaşır. Bu da bu salgının gerektiği gibi hareket etmesini zorlaştırır.

 

●Kötü kulak temizleme alışkanlıkları - Bazı insanlar kulaklarını pamuklu çubuk (Q-Tips) veya başka aletler kullanarak temizlemeye çalışırlar. Bu, serumeni çıkarmak yerine kulağın içine daha da itebilir. Zamanla, bu kulak kiri tıkanmasına neden olabilir.

 

●Çok fazla kulak kiri salgılanması - Bazı insanlar kulak kulağını diğerlerinden daha fazla yapar. Bu, su kulağına sıkıştığında veya kulak yaralandığında olabilir. Ancak bazı insanlar açık bir sebep olmadan çok fazla kulak kiri var.

Kulak kirinin etkisinin belirtileri nelerdir?

  • işitme azlığı

  • Kulakta ağrı

  • Kulakta zil sesi duymak

  • Kulak tıkalı veya tıkalı gibi hissetmek

  • Kulakta dolgunluk ve yankılanma hissi

Bu semptomlardan herhangi biri varsa, bir uzmana başvurmanız  gerekmektedir.

 

Çocuğumun ve kendimin kulaklarını evde temizlemeli miyim?

Hayır. Kulakların iç kısımlarının genellikle temizlenmesi gerekmez. Kulaklara bir şey sokmak kiri daha derine itebilir.

 Kulağı etkilense bile, semptomu olmayan kişilerde kulak kiri oluşumunu önleyici tedaviler önermezler.

 

 

      Kulak kirinin çıkarmanın birkaç farklı yolu vardır:

●Kulak damlaları - Özel kulak damlaları kulak kirini yumuşatabilir ve boşalmasına yardımcı olabilir. Kulak damlası, kulak enfeksiyonu veya kulak zarı hasarı olan insanlar için genellikle güvenli değildir .

 

●Özel aletler –  Bunlar arasında küçük çubuklar, kancalar ve kaşıklar bulunur. Ayrıca kiri dışarı çekmek için aspiratör adı verilen emme fonksiyonu olan aletler de kullanılır.

Kulak yoluna bir boru yerleştirilip yakılarak kiri dışarı çekmeyi amaçlayan düzenekler yada el aspiratörleri hasta tarafından kullanılmamalıdır . Bu uygulamalar, enfeksiyona ve dış kulak yolu, kulak zarı hasarlarına yol açabilir.

bottom of page