Meniere Hastalığı
Meniere hastalığı, denge ve duyma ile ilgili sorunlara neden olan bir durumdur. Ataklar şeklinde gelir ve tanı çoğu kez birkaç atak sonrasında konulur.
Meniere hastalığına iç kulak sıvısının basıncının artmasına bağlı olduğu bilinmekle birlikte nedeni hakkında kesin bir bilg, yoktur. Kulak sıvısının çok üretildiği ya da sıvının boşalmasının geciktiği anatomik problemler buna yol açabilir.
Meniere hastalığının belirtileri:
Meniere hastalığı olan kişilerde başlıca şu 3 semptom vardır:
●Vertigo ( baş dönmesi) - Odanın etrafınızda dolaştığını hissedebilirsiniz. Buna mide bulantısı ve kusma da eşlik edebilir. Meniere hastalığı olan kişilerde genellikle ani başlayan ve birkaç dakika ila birkaç saat sürebilen vertigo( baş dönmesi) dönemleri olabilir.
●Tinnitus ( Çınlama) - Bu, 1 veya iki kulakta bir vızıltı, zil sesi veya tıslama sesi duyduğunuzda kullanılan tıbbi terimdir. Meniere hastalığına sahip kişiler genellikle gürültünün makine dinlemek veya deniz kabuğunun içini dinlemek gibi geldiğini söyler. Bu, baş dönmesine eşlik edebilir veya ayrı olabilir.
●İşitme kaybı - Baş dönmesi sırasında işitme duyusu azalabilir buna fluktuan ( dalgalı ) işitme azlığı denilir. Daha sonra düzelir, ancak zamanla, genellikle yaklaşık 8 ila 10 yıl içinde işitme kaybı yavaş yavaş kalıcı olabilir.
Meniere hastalığı olan bazı insanlar kulaklarında dolgunluk ve basınç hissi yaşarlar.
Meniere hastalığı tanısı için bir test var mı?
Meniere hastalığını direkt gösteren bir test yoktur, yapılacak bir dizi kulak fonksiyon testleri diğer hastalıkları elemek için kullanılır.
● Denge testi – Baş ve gövdenize belli pozisyonlar verilerek yapılan testlerde ve dış kulak yoluna sıcak soğuk hava verilerek yapılan kalorik testlerde baş dönmeniz ve göz hareketleriniz kayıt altına alınarak süre ve tepkiler ölçülür.
● İşitme testi ("odyometri" olarak da bilinir)
● Diyabet gibi bir enfeksiyon veya hormon problemini aramak için kan testleri
●Kulak / Beyin MR – Anatomik problemleri ortaya koymak ve diğer hastalıkları ekarte etmek için.
Kendimi daha iyi hissetmek için yapabileceğim bir şey var mı?
Belirtilerinizi kötüleştiren şeyleri yemekten ve içmekten kaçınırsanız daha iyi hissedebilirsiniz.
Bu şeyler şunları içerebilir:
●Tuz ve tuzlu yiyecekler
●Monosodyum glutamat ("MSG" olarak da bilinir) - Bu, bazı tatlara (Çin yemeği ve paketlenmiş gıdalar gibi) daha iyi tatmaları için eklenen bir maddedir.
●Kahve, çay, soda veya içinde kafein bulunan diğer içecekler
●Alkol
Ayrıca sigara içmeyi de bırakmalısınız.
Meniere hastalığı nasıl tedavi edilir?
●Baş dönmesi ve mide bulantısını tedavi eden ilaçlar
●"Diüretikler" denilen idrar söktürücü olarak da bilinen ilaçlar iç kulak sıvı basıncını azaltabilir.
●Bir işitme cihazı
●Dengenize yardımcı olacak özel egzersizler - Doktorunuz size bu egzersizleri öğretmesi için sizi bir fizyoterapiste (egzersiz uzmanı) yönlendirebilir.
●Kulak içi zar arkasına enjeksiyon şeklinde uygulanan ilaçlar.
●Cerrahi – semptomlar çok belirgin olur ve ataklara arası süreler çok kısalırsa ve bu da kişinin yaşam kalitesini çalışmasını , yürümesini ileri derecede etkilerse planlanabilir ancak bu işitme kaybına yol açacağı için daha çok işitme kaybının da eşlik ettiği hastalar seçilir.
Bazı hastalar özel vitaminler veya bitkisel tedavilerde kendilerini daha iyi hissettiğini söylese de bu tedavilerin faydalı olduğunu kanıtlayan hiçbir çalışma yoktur.