top of page

PRESBİAKUZİ (Yaşa  bağlı işitme azlığı )

              Her iki kulakta da işitme duyusunun yaşa bağlı olarak  yavaşça kaybedilmesidir. 75 yaş ve üzerinde yarıdan fazla etkilenme izlenir.Çoğunlukla, yüksek perdeli (tiz) sesleri ne kadar iyi duyduğunuzu etkiler. Bu,  bir kişinin kuş cıvıl cıvıl sesini veya telefonun çaldığını zil sesini duymakta zorlanabileceği, ancak yine de bir kamyon gürlerken duyabildiği anlamına gelir. Ayrıca  insanlar sık ​​sık kalabalık yerlerde işitmede zorlandıklarını belirtirler.

           

           İşitme sistemini etkileyen, yaşla birlikte daha da yaygınlaşan başka durumlar da vardır. Bunlardan en yaygın olanı, kulak çınlamasıdır ; bunun anlamı, bir veya iki kulakta zil sesini, vızıldama, tıslama veya kükreme duymaktır. Genellikle yaşa bağlı işitme kaybına eşlik eder .

İşitme kaybına türleri;

 

●Sensorinöral tip işitme kaybı - Bu tür işitme kaybı, kulaktaki sesleri kaydeden ve beyine sinyalleri gönderen sinirler zarar gördüğünde meydana gelir. Yaşa bağlı işitme (presbiakuzi) kaybı bir tür sensorinöral işitme kaybıdır.

 

İletim tipi işitme kaybı - Bu işitme kaybı türü, orta veya dış kulaktaki sorunlar nedeniyle sesler iç kulağa ulaşamadığında meydana gelir. Örneğin, kulağınızda çok fazla kulak salgısı ( kir) varsa  ve ayrıca, kulak iltihabınız varsa ve kulağınızın bazı kısımları şişmiş veya sıvıyla doluysa da olabilir.

 

Karışık işitme kaybı - Karışık işitme kaybı, yukarıda belirtilen her iki işitme kaybı türü aynı anda meydana geldiğinde meydana gelir.

 

             Presbiakuzi zamanla yavaşça meydana gelir, bu nedenle değişiklikleri kendiniz fark etmeyebilirsiniz. Fakat aniden işitmeyi kaybederseniz (birkaç saat veya bir gün içinde), derhal bir doktora başvurmalısınız.  Presbiakuziden daha ciddi bir problem olabilir.  Ani işitme kaybına kulakta enfeksiyon veya kir birikmesi neden olabilir. Ayrıca kulaktaki sinirdeki bir problemden de kaynaklanabilir. Bu durumda kalıcı işitme kaybını önlemek için ilaçlara ihtiyacınız olabilir.

 

Yapmam gereken testler var mı?

               Doktorunuz  “otoskop” adı verilen özel bir araç kullanarak kulağınızın içine bakarak muayeneye başlayacaktır. Bu şekilde, şişmiş, tıkanmış, yırtılmış veya enfekte olmuş bir şey olup olmadığını kontrol edebilir. Daha sonra doktorunuz yaşınıza, tıbbi geçmişinize, diğer semptomlara ve fiziksel muayeneye göre hangi testleri yaptırmanız gerektiğine karar verecektir. Eğer işitme kaybından şüpheleniyorsa, muhtemelen "odyogram" denilen bir teste ihtiyacınız olacaktır.

 

                 Odyogramı "odyolog" olarak adlandırılan bir işitme uzmanı yapacak. Testi yapmak için kulaklık takılarak, sessiz yalıtımlı odada teste alınırsınız. İşitme uzmanı her seferinde bir kulakta ses çalar ve sizden sesleri duyduğunuzu belirtmenizi ister. Bu test ne tür bir işitme kaybınızın olduğunu, ne kadar şiddetli olduğunu ve her iki kulağın da aynı şekilde etkilenip etkilenmediğini gösterecektir.

 

İşitme kaybı nasıl tedavi edilir? 

            Presbiakuzi varsa, doktorunuz muhtemelen işitme cihazlarını önerecektir. Ancak başka işitme probleminiz varsa, farklı tedavilere ihtiyaçları olabilir. Örneğin, kulaklarınızda çok fazla kir varsa, doktorunuz  onu çıkarabilir.

İşitme cihazları - İşitme cihazı adaptasyon çok kolay olmayabilir. Sosyal bir eksiklik yada çalışmasına uyumdan dolayı problem yaşayabilirsiniz. Ancak bunun kullanım amacının yakın ,uzak gözlüğünden farksız olduğunu bilmeniz lazım. Ayrıca size daha konforlu bir hayat sunabilir. İşitme cihazları teknolojisi çok daha iyi bir durumda boyutları küçülüp işitme destekleri çok arttı.

İşitme kaybı önlenebilir mi?

      Evet. Bazı işitme kaybı formları önlenebilir. İşitme duyunuzu korumak için yapabileceğiniz en önemli şey yüksek seslerden kaçınmaktır. Etrafta yüksek sesler olması gerekiyorsa, kulaklarınızı koruyacak kulak tıkacı veya kulaklık kullanın.

bottom of page