SEPTOPLASTİ ( Deviasyon Ameliyatı )
-
Burun orta bölmesindeki kıkırdak, burunun iç desteğini sağlar. Buraya nazal septum denilir. Eğriliğine ise septum deviasyonu adı verilir. Burun tıkanıklığına yol açabilir.
-
Sık yapılan ve genellikle sonuçları itibariyle yüz güldürücü bir operasyondur.
-
Burun tıkanıklığı dışında burun kanamaları, uyku apnesi, sinüzit ve sinüzit ameliyatlarında anatomiye hakim olmak için ve baş ağrısı (eğriliğin yan duvara teması ile tetiklenen) diğer ameliyat nedenleridir.
-
Operasyon endoskopik olarak , direk ışık altında , açık ve kapalı olarak yapılabilir.
-
Amaç, önde ve çatıda (üstte) destek noktaları bırakılarak burun içerisindeki eğri kemik –kıkırdak orta desteği düzeltmektir.
-
KBB ameliyatları içerisinde 3. en sık uygulanan prosedürdür.
-
Klasik ameliyat, genel anestezi altında , direkt ışık ( kafa lambası ) kullanılarak yapılır. Endoskopik teknik eğer birlikte sinüslere müdahale söz konusu ise tercih edilebilir. Ameliyat sonrası aynı gün taburculuk planlanabilir.
-
Komplikasyonları sayacak olursak, burun içi kuruluk , tıkanma, orta bölmede delik (septum perforasyonu),yapışıklıklar, kanama ve enfeksiyonlar başlıcaları olmakla birlikte oldukça nadir izlenir. Uzun dönemde destek korunmaz ise dış görünüşte de değişiklikler izlenebilir.
-
Ameliyat sonrası özellikle tampon konulmuş ise antibiyotik hastanın ayaktan reçetesine ,ağrı kesici ve hapşırma engelleyici ( antihistaminik) ilaçların yanına eklenir.
-
Ameliyat sonrası ağır kaldırmama, öne uzun süre eğilmeme, tampon sonrası basınçlı sümkürme yapmama, hapşırma esnasında ağızın açık kalması ve sıcak banyodan belli bir süre kaçınma önerilir. Hasta masa başı çalışmaya 5.gün dönebilir.Spor aktiviteler için 2 hafta sonra düz koşuya başlanabilir.