top of page

BURUN ETİ ( KONKA ) BÜYÜMESİ CERRAHİSİ


· Burun etinin boyutunun küçültülmesi 1800 lere dayanmaktadır. Ancak bu etin tamamının çıkarılması kanama , kuruluklar, kabuklanma ve nefes alma hissinde azalma yaşandığı için terk edilmiştir.

· Burun eti kemik iskelet, üzerinde yumuşak doku ve mukozadan oluşur. Cerrahi müdahaleler eti kısmı çıkarma , yakma ve kenara itme gibi düşünülebilir. Allerjisi olup ilaç tedavisine cevap vermeyen gruba da cerrahi müdahale düşünülebilir.

· Müdahalenin etkinliğini ölçebilecek çok net bir metod bulunmamaktadır. Uzun dönem sonuçlar hakkında da yeterli veri ile bir çalışma yapılamamıştır.

· Komplikasyonları genelde az olmakla beraber daha agresif cerrahilerde kanama, kabuklanma ve nadiren boş burun sendromu ( koku ve hava geçişinde azalma hissi ) izlenebilir.

· Müdahaleler ; burun eti iç taraf dokusunun çıkarılması ve buna eti yana yatırma eklenirse daha efektif , tek başına kırıp yana yatırma etkin bulunmamıştır. Lazer uygulaması olabilir ancak maliyetli ve çalışmalarda bir fark görülmemiştir.

· Radyofrekans cerrahisi sık uygulana bir metoddur. Mukoza altına yerleştirilen burun eti boyunca bir iğneye enerji ısı verilerek dokularda küçülme yaratılıyor. Lokal anestezi ile yapılabilen komplikasyonu oldukça az sonuçları itibariyle tercih edilebilen bir uygulamadır.

· Septoplasti , burun orta bölge eğriliğiyle konka müdahalesi birleştirilebilir. Ancak orta bölme eğriliği karşı tarafında burun eti boşluğa cevap olarak (kompanzatuar) büyür, bu eğrilik giderilince geriler ancak iyileşme döneminde yapışıklık olmasın diye müdahale edilebilir.

· Boş burun sendromu; burun etlerinin tamamının ya da tamamına yakınının alınması ile oluşur. Hava geçişinin hissedilememesi, koku ve basınç duyularının algılanmaması şeklindedir.

· Bugün için alerjik rinit ( ilaç ted fayda görmemiş)li olgular dahil nispeten komplikasyonu uygulanan yönteme göre az olan konka küçültme işlemlerine sık başvuruyoruz.

Son Yazılar

Hepsini Gör

EYLÜL: GRİP (İNFLUENZA) SEZONU YAKLAŞIYOR

İnfluenza virüsü bir grip etkenidir. Her yaşta enfeksiyona neden olabilir. Özellikle kış aylarında kapalı alanlarda , birlikte yaşam arttığı için enfeksiyon sıklığı da artar. Direkt temas, hapşırma ve

DIŞ KULAK YOLU ENFEKSİYONLARI

Özellikle yaz aylarında sıcakları daha az hissetmek için deniz kıyıları ve havuzlar sık sık ziyaret ettiğimiz yerler olarak karşımıza çıkar. Bazen öyle bunalırız ki denizden veya havuzdan çıkmak istem

AKUT VE KRONİK SİNÜZİTLER

· Akut sinüzit 4 haftadan kısa süren baş ağrısı , yüzde basınç hissi ,koku duyusunda azalma, burun tıkanıklığı ve koyu iltihaplı akıntı şikayetler olarak karşımıza çıkar. Eğer bu 12 haftadan uzun süre

bottom of page