top of page

AKUT VE KRONİK SİNÜZİTLER


· Akut sinüzit 4 haftadan kısa süren baş ağrısı , yüzde basınç hissi ,koku duyusunda azalma, burun tıkanıklığı ve koyu iltihaplı akıntı şikayetler olarak karşımıza çıkar. Eğer bu 12 haftadan uzun sürerse kronik sinüzit olarak adlandırırız.

· Kronik sinüzitlerde son zamanda polipli ya da polipsiz olmasına göre ayrılmış durumda olsa da alt tipleri oldukça karmaşık patofizyolojik bir sınıflama içerir. Alt tiplere ayırmak belki nokta tedaviler açısından faydalı olmaktadır.

· Rinit ve astım , kronik sinüzit için yatkınlık yapan, birlikte izlenebilen tanılardır.

· Tanıda fizik muayene , burun içi endoskopik muayenesi yol göstericidir. Kafa içi ve göz komplikasyonları düşünülüyorsa mutlaka görüntüleme (BT) planlanmalıdır. Uzamış şikayetler , tek taraflı ağrı bakteriyel sinüziti düşündürebilir.

· Yüz, baş ağrısı sendromları , alerjik rinit, diş ağrıları ayırıcı tanıda düşünülmelidir.

· Tek taraflı sinüs kitlelerinde , inverted papillom, antrokoanal polip , ensefalosel, lenfoma ve tümoral kitleler akla gelmelidir.

· Tedavide asıl olanın , etken viral mi bakteriyel mi ayırımının iyi yapılmasıdır.

· Viral etken daha sık izlenir. Öksürük, burun tıkanıklığı ve akıntısı , boğaz ağrısı şikayetleri olur. Tedavi semptomatik yani şikayete göre olur. Ağrı kesici , burun tıkanıklığını açacak tedaviler verilir, çok azı bakteriyel sinüzite döner 10-14 gün sürebilir. O zaman tedaviye 5-10 günlük amoksisilin ve klavunik asit preparatları ilave edilir.

· Kronik sinüzit tedavisinde günde 2-3 kez yapılan serum fizyolojikli burun yıkamanın yaşam kalitesini arttırdığı belirtilmiştir. İnflamasyonun baskılanması adına ağızdan steroid kullanımı düşünülse de yan etkileri bu tedavi kullanımını sınırlamaktadır. Antibiyotik tedavisi 2 hafta sürebilir. Polip ile ilişkili olanda özellikle burun içi steroidli spreyler kullanılabilir. Cerrahi olarak sinüs bölgeleri açılabilir. Hatta bu surette ilaç kullanılırken randımanı arttırır.

Son Yazılar

Hepsini Gör

ALLERJİK RİNİT

· Ig E bağımlı burun boşluğu mukozasının alerjenlere cevabını içerir. · Burun akıntısı ve tıkanıklığı, hapşurma ve kaşıntı başlıca şikayetlerdir. · Ev tozu, akar, polen, hayvan tüyleri en sık karşılaş

BURUN KANAMASI

· Çoğu kez kendini sınırlar ve kişiler hayatı boyunca %60 bu şikayetle karşılaşır. · Ufak kanamalardan , hayatı tehdit edecek boyutlara kadar izlenebilir. · Sebepler çoklu faktör içerebilir. Yüksek ta

bottom of page