top of page

GENİZ ETİ ( ADENOİD HİPERTROFİSİ)

· Burun boşluğu, her iki taraf sonunda genizde ortak bir alana açılır. Bu alan nazofarenks dediğimiz bir anatomik alandır ve küçük dil, yumuşak damak arkasında ağız içerisinden direk bakmakla göremeyeceğimiz bir bölgedir.

· Bu bölgede bademcik dokusuna benzeyen enfeksiyonla savaşan lenfoid yapılar yer alır. Aynı bademcik dokusu gibi bu alanda da bu yapı büyüyebilir ve buradan geçişi kapatabilir dolayısıyla burundan soluk alıp vermeyi kısıtlar.

· Bu durumda ağız açık uyuma ve horlamaya yol açtığı gibi uyku apnesi olarak tarif ettiğimiz uyurken kısa süreli saniyelik nefes durmalarına da yol açabilir.

· Anatomik yeri itibariyle östaki borusunun ağzını kaparsa kulak sıvısı oluşumuna da katkısı olur.

· Adenoid hipertrofisi olan çocuklarda tedavide gecikmeler yaşanırsa üst çene ön hatta kayar ve adenoid yüz dediğimiz bir yüz ifadesi dahi oluşabilir. Ayrıca büyüme gelişme sırasında ortaya çıkan bu problem ortodontik (diş) problemlere , kilo alımı ve boy uzaması geriliklerine yol açabilir.

Son Yazılar

Hepsini Gör

GRİP (İNFLUENZA) SEZONU YAKLAŞIYOR

İnfluenza virüsü bir grip etkenidir. Her yaşta enfeksiyona neden olabilir. Özellikle kış aylarında kapalı alanlarda , birlikte yaşam arttığı için enfeksiyon sıklığı da artar. Direkt temas, hapşırma ve

bottom of page