top of page

GRİP (İNFLUENZA) SEZONU YAKLAŞIYOR


İnfluenza virüsü bir grip etkenidir. Her yaşta enfeksiyona neden olabilir. Özellikle kış aylarında kapalı alanlarda , birlikte yaşam arttığı için enfeksiyon sıklığı da artar. Direkt temas, hapşırma ve öksürük ile bulaş artar.

Komplikasyon ve ciddi hastalık boyutu özellikle , çocuklarda , yaşlı nüfusta, hamilelerde ve astım gibi akciğer rahatsızlığı olanlarda görülebilir.

Son zamanlarda kuş ve domuz gribi virüsleri salgınlara yol açmıştır. Suşlarda değişimler olduğu için insanlarda bağışıklık düzeyi azalmaktadır.

Şikayetler; Ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, yorgunluk, öksürük izlenebilir. Ateş 2 ile 5 gün arasında sürebilir. Bu ateş biraz daha direngendir. Diğer viral enf. gibi 24-48 saatte dinmeyebilir. Genel olarak 5-7 güne toparlar ama yorgunluk 10-14 günü bulabilir.

Zatürre komplikasyonu önemlidir. Erken çocukluk 5 yaş altı özellikle 2 yaş altı, 65 yaş üzeri , şeker hastası, kalp ve akciğer hastalığı olan ve nakil hastalarında bağışıklık sisteminin de normal işlememesi nedeniyle özellikle bu grup hastada izlenir.

Tanı; Hasta şikayetleri oldukça yol göstericidir. Burundan( genize uzanır) alınan sürüntüde hızlı antijen testleri yapılabilir.

Tedavi almadan çoğu hasta bir ya da iki hafta içerisinde iyileşir. Ancak komplikasyon riski artmaktadır. Nefes almada zorluk , göğüs ve karın bölgesinde baskı, bulantı , kusma , sıvı alımında azalma ve sersemlik hissi önemsenmelidir. Çocuklarda ise deride morarma , uykuya meyil, ateş, döküntü ve huzursuzluk izlenirse dikkatli olunmalı ve tedavi için hastaneye başvurulmalıdır.

Tedavide istirahat önemlidir. Yeterince sıvı tüketmelisiniz. Eksikliğini idrar rengindeki koyulaşma ile anlayabilirsiniz. Ateş düşürücü olarak parasetamol içeren ilaçlar kullanılabilirken 18 yaş altı aspirin kullanılmamasına dikkat edilmelidir. Öksürük için tedavi 6 yaş altı çocuklarda önerilmemektedir.

Antiviral tedavi hastalık ciddiyetini ve hastalık süresini 1 gün azaltabilir. Ama şikayetleri engelleyemez. 48 saatten uzun süren hastalıkta ve risk grubu dışındaki hastalarda bu tedavinin başlanması önerilmez. Mide bulantısı, kusma gibi yan etkileri olabilir. Antibiyotiklerin yeri yoktur.

H1N1 domuz gribi , H5N1 ve H7N9 kuş gribi tipleridir. Özellikle kuş gribine doğal bağışıklığımız azdır. Aşılama ve aktif enfeksiyon dönemlerinde anti viral tedavi önerilir.

Son Yazılar

Hepsini Gör

GENİZ ETİ ( ADENOİD HİPERTROFİSİ)

· Burun boşluğu, her iki taraf sonunda genizde ortak bir alana açılır. Bu alan nazofarenks dediğimiz bir anatomik alandır ve küçük dil, yumuşak damak arkasında ağız içerisinden direk bakmakla göremeye

bottom of page