SEPTUM DEVİASYONU ( BURUN ORTA BÖLME EĞRİLİĞİ)
Burun "septum" adı verilen bir duvarla 2 burun deliğine ayrılmıştır. Septum “kemik ve kıkırdak" yapılardan oluşur. Ön taraf kıkırdak, arka taraf kemik yapıdadır. Septum eğrildiğinde, "deviye septum" olarak adlandırılır.
Septum kırılgandır. Burunda hafif bir şişlik veya yaralanma bile septumu çarpık hale getirebilir. Bebeklerde septum doğum sırasında zarar görebilir.
Deviye ( eğri ) bir septumun belirtileri nelerdir?
-
Tıkalı burun, özellikle bir tarafta
-
Uyku sorunu, horlama
-
Burundan nefes alamamak
-
Sık sinüzit atağı
-
Spor aktivitede zorlanma
-
Grip, nezleyi zor atlatma, alerjik nezleye direnç
Pek çok insan hiçbir soruna neden olmayan hafif eğri bir septuma sahiptir.
TANI:
Direkt kafa lambası (ışık) ve burun açacağı ile bakılması tanıyı koydurur.
Ayrıca;
-
Nazal endoskopi - Nazal endoskopi sırasında doktor, herhangi bir sorun olup olmadığını görmek için burnunuzun derinliklerine bakmak için "endoskop" adı verilen bir kamera kullanır. Bu ayrıca durumun hasta tarafından algılanmasını kolaylaştırır.
-
BT ( Bilgisayarlı Tomografi ) taraması – BT taraması burnunuzun iç kısmının ve sinüslerinin resmini çeken bir görüntüleme testidir. Bu burun boşluğu hakkında detaylı bilgi verirken sinüslerle olan ilgisini de gösterir.
Deviye bir septum nasıl tedavi edilir?
Deviye septumlu birçok insanın tedaviye ihtiyacı yoktur. Ancak kötü eğrilmiş bir septum varsa, ve özellikle şikayetler oturdu ise doktorunuz ameliyat önerebilir. "Septoplasti" adı verilen ameliyat deviye septumu düzeltir. BKZ: septoplasti