top of page

ALLERJİK RİNİT


· Ig E bağımlı burun boşluğu mukozasının alerjenlere cevabını içerir.

· Burun akıntısı ve tıkanıklığı, hapşurma ve kaşıntı başlıca şikayetlerdir.

· Ev tozu, akar, polen, hayvan tüyleri en sık karşılaşılan alerjenlerdir.

· Haftada 4 günden az, toplamda 4 haftadan kısa süren ve mevsimsel olarak ortaya çıkan şikayetler periyodik / mevsimsel olarak adlandırılırken tüm sene boyunca şikayetler devam ediyorsa perrenial rinit olarak adlandırırız.

· Tanıda şikayetler, süresi ve yaşam kalitesini ne kadar etkilediği sorgulanır.

· Burun kanamaları , koku alma bozuklukları, nörolojik bulgular, tek taraflı burun akıntısı ayırıcı başka tanılarda düşündürmelidir.

· Alerjen tespiti ( deri ve kan testleri) ve burun mukozasının endoskopik görüntülenmesinin tanısal önemi vardır.

· Riniti taklit eden bazı durumlar olabilir. BOS ( beyin-omurilik sıvısı ) kaçağı olan durumda geçirilmiş sinüs ameliyatı veya travma hikayesi ile birlikte burundan tek taraflı şeffaf akıntı izlenebilmektedir.

· Aslında yüz ağrısı, basınç hissi , koku alma bozuklukları ve koyu burun akıntısı gözlenirse buna sinüzit tablosu da eşlik etmektedir diye düşünmek gerekmektedir.

· Rinitin alerjik olmayan sebepleri de bulunmaktadır. İlaç bağlı , gebelik/ hormonal cevaba bağlı, enfeksiyon , otoimmun ve rinitis medicamentosa ( ilaça bağlı burun içi kuruluğu ) , eozinofilik sendromlar bunlardan bazılarıdır.

· Tedavide birinci öncelik alerjenin uzaklaştırılmasıdır. Alerjen için hava filtrasyon sistemleri uygulanabilir ve yataklarda antialerjenik ürünler tercih edilebilir.

· Birinci basamakta burun içi kortizonlu spreyler tedavi için planlanır. Günlük düzenli kullanımı en fazla yarar sağlar. Burun içi kuruluk ve kanamaları önlemek için nemlendirici kullanılması gerekir. Hapşurma ve kaşıntı için ağızdan yada burun içi antihistaminik preparatları kullanılabilir. Cevap alınamazsa immunoterapi için allerji kliniğine sevk edilmelidir.

Son Yazılar

Hepsini Gör

AKUT VE KRONİK SİNÜZİTLER

· Akut sinüzit 4 haftadan kısa süren baş ağrısı , yüzde basınç hissi ,koku duyusunda azalma, burun tıkanıklığı ve koyu iltihaplı akıntı şikayetler olarak karşımıza çıkar. Eğer bu 12 haftadan uzun süre

BURUN KANAMASI

· Çoğu kez kendini sınırlar ve kişiler hayatı boyunca %60 bu şikayetle karşılaşır. · Ufak kanamalardan , hayatı tehdit edecek boyutlara kadar izlenebilir. · Sebepler çoklu faktör içerebilir. Yüksek ta

bottom of page