top of page

BURUN KANAMASI


· Çoğu kez kendini sınırlar ve kişiler hayatı boyunca %60 bu şikayetle karşılaşır.

· Ufak kanamalardan , hayatı tehdit edecek boyutlara kadar izlenebilir.

· Sebepler çoklu faktör içerebilir. Yüksek tansiyon, kanama pıhtılaşma bozuklukları ve buna bağlı ilaç kullanımı, damar yapılanması ve tümöral olgular bunların içinde sayılabilir.

· Çoğu kanama odağı ( % 90) burun boşluğu ön kısmından Kisselbach plexusu denilen yaygın damar ağının olduğu yerden orijin almaktadır.

· Arka kısımdan orijin alan kanamlar sfenopalatin damar kaynaklı olup kontrol altına alınması zordur.

· Tanıda, detaylı anamnez ve fizik muayene asıl yapılması gerekendir. HT ( hipertansiyon ) ‘ u olan hastalarda tansiyonun kontrol altına alınması kanamayı kontrol etme açısından faydalı olabilir.

· Özellikle sık tekrarlayan olgularda kanama profili ve kan sayımı kontrol edilmelidir.

· Nedenler arasında ilk olarak basit parmakla yapılan travmalar, çarpma , düşme vs. sonucu olan travmalar,ilaç kullanımları ( kortizonlu spray ), kan sulandırıcıların kullanımı, tümöral hadiseler ve trombosit fonksiyonlarındaki bozukluklar sayılabilir.

· Burun kanamasında ilk olarak burun kanatları sıkılarak ön bölge kanamaları için kontrol sağlanabilir. Buz uygulaması hafif bir fayda sağlayabilir. Oksimetazolin sprey uygulanırsa daha kolay kontrol altına alınabilir.

· Daha etkili kontrol için burun ön bölgesine tampon uygulanır. Maksimum 2-3 gün durabilir. S.aerıus enfeksiyonu açısından mutlak antibiyotik kullanılması gerekmektedir.

· Burun nemlendirilmesinde bazı yazarlar, vazelin kullanımını lipoid pnömoni ( zatüre ) açısından risk teşkil ettiği için önermemektedir.

Son Yazılar

Hepsini Gör

AKUT VE KRONİK SİNÜZİTLER

· Akut sinüzit 4 haftadan kısa süren baş ağrısı , yüzde basınç hissi ,koku duyusunda azalma, burun tıkanıklığı ve koyu iltihaplı akıntı şikayetler olarak karşımıza çıkar. Eğer bu 12 haftadan uzun süre

ALLERJİK RİNİT

· Ig E bağımlı burun boşluğu mukozasının alerjenlere cevabını içerir. · Burun akıntısı ve tıkanıklığı, hapşurma ve kaşıntı başlıca şikayetlerdir. · Ev tozu, akar, polen, hayvan tüyleri en sık karşılaş

bottom of page